Saturday, July 3, 2010

Cahayamata ke- 2 kami, Nur Hana Safiyya

Name: Nur Hana Safiyya Bt Muhamad Hanif
DOB : 22 June 2010, 7.41am (Hospital Selayang)
Weight : 4.61kg


Assalamualaikum...

Lamanya tak berblogging. Sangat sibuk dgn rutin harian. Tunggu kakak dan adik tido dulu barulah dpt bernafas sedikit.

Hari ni dah masuk hari ke 12 saya berpantang. Cepat sungguh masa berlalu. Ok kali ni nak cite pasal saat2 nak bersalin.

Pada hari Isnin pagi dah ada show darah tp sikit sangat dan tak rasa sakit pun. Hari tu saya MC. T.hari saya danAnip keluar menguruskan beberapa urusan, sampai ke Kajang. Siang masih ok lagi walaupun ada rasa sakit sikit2. Malam pun ok lagi. Start pukul 1pagi, saya dah rasa lain macam. Perut sakit. Keluar masuk bilik air serba tak kena. Dalam hati kata tunggula lepas subuh. Tapi tak boleh ditahan2 lagi ,pukul 4pagi terus ke hospital selayang. Check dah bukak 6cm. Time tu diorang layan saya sorang takde pesakit lain pun. So diorang buat keje hati2 tak kasar sgt mcm Humaira dulu. Bila pecahkan air ketuban, punyalah byk airnya. Mcm paip pecah huhu. Dah sampai labor room pun mencurah2 lagi air keluar.

Contraction sangatlah kerap..kali ni takde ubat tahan sakit, takde gas pelali semua takde. Oppss ada cucuk kat punggung, tapi ntah takde kesan pun, masih sakit giler. Dalam pukul 5pg masuk labor room..Aniplah jadi mangsa saya tarik2 tangan dia menahan sakit. Serius sakit gilerr kali ni. Alhamdulillah 7.41am selamatlah saya bersalin secara normal..mendapat seorang puteri yang chubby dan comel Nur Hana Safiyya berat 4.61kg. Serius saya terkejutttttt sangat baby saya besar. Mmg la doktor dah kata baby saya ni mungkin besar. Tp tak sangka sampai nak dekat 5kg huhu. Alhamdulillah Allah permudahkan. Dan kali ni saya berjaya mengawal pernafasan, dan meneran cara yang betul. Dulu sumpah tak reti..teran kat muka bukan kat bawah huhu.

Disebabkan prosedur hospital big baby kena observe for 24hours jadinya baby saya kena masuk NICU. Hari ke 2 di NICU dia demam pulak yang tak kebah2. Kena ambil darah tgk ada kuman atau tidak. Result keluar 3 hari. Kena extend lagi di hospital. Alhamdulillah hari ke 5 dah keluar result, dan Safiyya boleh discharge. Saya hari ke 2 dah boleh balik rumah. Jadinya berulang ke hospital bagi susu pada Safiyya. Naik turun rumah, naik kete, berjalan, dah tempuh. Walaupun jahit byk tapi demi anak gagahkan jugak.

Sekarang berpantang di kg Teluk Intan. Bahagia rasanya dah ada 2 org anak perempuan. Si kakak kejap2 nak kiss adik..tapi kena pantau sebab cara kiss nya punya lah kasar takut tertindih adiknya huhu.

Lain entry saya cite pulak pasal pantang ye..tungku, makan ikan haruan, akar kayu, bengkung panjang dan mcm2 lagi.

8 comments:

  1. haza : congrats! safiyya sgt comell!!! ngeri bile tau bsalin normal dgn berat baby camtu. alhamdulillah semuanya selamat

    ReplyDelete
  2. sha..tq. yer mmg ngeriii. ko punya turn pun tak lama lagi tu

    ReplyDelete
  3. tahniah haza.. sejibik muke cm humaira kn..pipi nye la xthn geram nye..;)

    ReplyDelete
  4. haza.. congrats. elelle...shomel giler safiyya. pipinya geram dicbit-cubit! sgt terkjut..4.61kg!

    ReplyDelete
  5. Aznee: TQ. ye betull mcm kak long nya kecik2 dulu.
    Siti: TQ. Saya sendiri pun terkejut tak sangka sebesar tu. Alhamdulillah kuasa Allah mudahkan utk bersalin.

    ReplyDelete
  6. Haza!!! besarnya baby!!!!
    Alhamdullilah, dipermudahkan semuanya...take care k =)

    ReplyDelete
  7. salam haza,
    tahniah ye...comel sangat-sangat bb safiyya ne...geram.....

    ReplyDelete
  8. Nina & Linda, Thanks. Seksanya pantang waktu cuaca panas...nak air batuuuuuuuu

    ReplyDelete