Wednesday, May 29, 2013

Anak kena cirit birit

Pengalaman anak kena cirit birit pada kali ini luar dari kebiasaan. Pengalaman yg tak mungkin dpt dilupakan.

18 Mei
Hari bemulanya cirit birit. Hampir 10 kali sehari

19 Mei
Masih tiada perubahan, then bawa ke klinik biasa sbb hari ahad pakar kanak2 byk yg tutup.

20 Mei
Masih tiada perubahan , masih cirit birit dlm 10 kali kadang lebih. Bawa ke pakar kanak kanak

22 Mei
Cirit birit disertai dgn darah

23 Mei
Darah makin byk. Bawa ke emergency hosp putarajaya di awal pagi. Doktor xray n test darah..negative. So boleh blk, ubat antibiotik bersama ors(garam).

24 Mei
Pergi ke kangar menghadiri kenduri kawin..tp dlm hati berat nak pegi.

25 Mei
Awal pagi bertolak ke KL dari Kangar sbb Zahira terlampau lemah. Tak dpt menghadiri kenduri di t.hari.
Sampai di KL hari dah petang, terus ke emergency hosp putrajaya. Kebetulan time tu cirit birit so simpan bahan bukti terdapat darah. Terus ke semi kritikal, masuk air. Buat xray dan ultrasound. Mcm scan time pregnant camtulah rupanya, sib baik dia diam je, rengek2 manja. Pukul 1pagi baru dpt wad. Punyalah lama. Saya tak lalu makan. Bygkan kami dari Kangar, baju yg saya pakai tak salin, makan xlalu demi anak tercinta.

26 - 28 Mei
4 hari di hosp, semakin sihat, semakin ceria, semakin selera. Alhamdulillah syukur kepada Allah kerana menyembuhkan penyakit Zahira. Terima kasih kepada doktor, nurse di wad2c, keluarga dan kawan2 yg mendoakan kesihatan Zahira. Semoga Allah membalas budi baik kalian.

Darah yg keluar adalah infection dalam usus. Yang ditakuti adalah usus tersumbat, usus berlipat ataupun usus luka. Now di rumah continue antibiotik lagi 4hari.




3 comments:

  1. tough girl..moga Zahira membesar sihat takde sakit2 teruk dah pasni..

    ReplyDelete
  2. syukur Zahira dah sembuh....

    ReplyDelete
  3. tenkiu untiey el n untiey lynda

    ReplyDelete